Questions

Här kommer jag publicera vanligt förekommande frågor som patienter
ofta undrar över inom de olika områdena.

OM LÄPPAR

Hur mycket kan det kosta?
- Det krävs generellt 1ml för att få lite varaktig volym i under och överläppen. När man förstorar läpparna första gången ska man också räkna med en touch up efter ungefär en och en halv månad. Då håller resultatet mycket längre.

Hur ofta måste man göra det för att hålla ett bra resultat?
- Har man aldrig injicerat hyaluronsyra (fillers) i läppen tidigare är det ganska vanligt att det bryts ner på ca: 2 – 4 månader första gången. Gör man en touch up redan efter en månad, binder sig den gamla hyaluronsyran med den nya och bildar ett betydligt fastare nät kring innehållet. Detta resulterar i att resultatet håller längre. Därefter kan man räkna med att få fylla på lite ungefär två gånger per år beroende på storleksönskemål.

Vilka olika metoder finns?
- Man kan injicera läpparna med vass nål eller mjuk (pixel) -nål. Båda metoderna går mycket bra. Generellt kan man säga att jag använder mjuk nål när man kan då det ger markant mindre svullnad och oftast inga blåmärken alls, men ofta blir resultatet faktiskt bättre med vass nål. Det är stor skillnad på hur man såg ut om läpparna när jag började i min bransch och vi bara använde vass nål. Då var alla patienter tvungna att gömma sig ett par dager efter en läppförstoring, nu kan man nästan gå tillbaka samma dag om man väljer mjuk nål, vilken jag gör så fort jag kan.
Läpparna blir vackra, sensuella, kvinnliga och mjuka. Inga hårda ankplut.

Vilka risker finns?
- Nästintill inga alls. Brukar du får munsår kan detta blossa ut efter behandlingen. Vet du med dig att du lätt får munsår kan det vara bra att förbehandla läppen innan behandlingen. Man ska inte pilla i de små stickmärkena efter en nybehandlad läpp på ungefär tre timmar så att smuts och bakterier kan komma in. Är man sjuk, gravid eller ammandes får man vänta med att få en läppförstoring.
Direkt efter behandlingen kan man få små blåmärken, känna att läppen känns lite knölig svullen och öm. Alla dessa symtom försvinner efter ungefär två dagar. Stickmärken (små blåmärken) går oftast att sminka över.

Finns det inga krav på att man ska vara fullt frisk?
- Jo. Man ska vara fullt frisk. Ingen pågående förkylning eller halsont. Både av infektionsmässiga skäl och av den enkla anledningen att vi inte vill ha hit sjuka patienter som smittar ner oss ...

Om man har tunna läppar och skulle vilja öka ”läppytan” så att säga, går det med filler?
- Det går alldeles utmärkt. Har man en mycket smal och tunn läpp kan man behöva göra det under två behandlingstillfällen för att få bästa möjliga resultat. Med fillers är det bara fantasin som sätter gränserna. Man kan rulla ner överläppens sidor så att de kommer fram tydligare. Man kan göra exakt samma sam med under läppens sidor – det vill säga få dem att bli mer framträdande. Man kan fixa plut eller bara en diskret förbättring på hur mycket av det läppröda som syns. Man kan förlänga eller förkorta en läpp eller helt enkelt bara förstora den om man redan gillar sin form.
Man kan skapa en fin hjärtformation på läppen eller bara återskapa en väldigt naturligt form på en läpp som åldrats eller tappat lite plut.
Kom gärna på en konsultation till mig så ska jag gå igenom exakt vad som går att göra för dig. Alla läppar är nämligen högst individuella – därför måste man ha ett starkt konstnärssinne när man arbetar med estetisk skönhet.

Vad är den vanligaste mängden man sprutar in?
– 1ml helt klart. Framförallt tills man fått ett lite mer semipermanent resultat vilket man oftast får när man sprutat flera gånger. Då märker man att det håller längre och att man inte behöver spruta lika ofta som tidigare.

Några råd kring vad man ska tänka på innan man tar beslutet att göra läpparna?
- I och med att en läppförstoring med filler INTE är en permanent behandling tycker jag inte man behöver se det som något större än vad det egentligen är. En läppförstoring med filler går otroligt lätt och smärtfritt. De flesta som gjort en behandling trodde det skulle vara mycket läskigare än vad det egentligen är. Och gillar man inte resultatet är det bara att låta bli att fylla läpparna igen. Behandlingen i sig är oerhört lätt och tar allt som allt ungefär en halvtimme till en timme. Man får tandläkarbedövning och känner alltså absolut ingenting när man sticker i läpparna. Själva utfyllnaden av läppen går ungefär tio minuter som mest, och konvalescensen är kort och enkel. Det finns verkligen inget skäl att oroa sig över en behandling som detta. Se bara till att välja en riktig bra behandlare med lång erfarenhet så kommer du se hur enkelt ingreppet är och hur fint det blir – oavsett din personligt önskade form och storlek.
Det är bra om du innan behandlingstillfället kanske står hemma framför spegeln och lekar lite med din läpp så att du lättare kan förklara för din behandlare vad du önskar få ut av läppen/läpparna. Vet du inte det går det också bra. Då går vi igenom det när du kommer för behandlingen.

Finns det något man bör tänka på innan behandlingen? Vad ska man undvika och så vidare?
– Påbörja herpesbehandling innan om du lätt får munherpes. Du bör inte träna intensivt på två dagar efter med tanke på durationen. Helst ska du inte röka samma dag för sårläkningen. Har du som nämnt ovan – lätt att få munsår kan det vara bra att förbehandla några dagar innan. Men ska inte vara sjuk, gravid eller ammandes och du måste vara över 18år för att få göra en läppförstoring.

OM VOLYMBEHANDLING

Gör det mycket ont?
- Nej, det känns inte alls mycket för du är ordentligt bedövad både med Emla kräm innan behandlingen och under själva ansiktsskulptureringen så får man också lokal bedövning i området. Man känner att jag är där och arbetar, men knappt. Det är oftast över på ett par minuter.

Är det denna behandling (volymbehandling) som Madonna gjort? Så vill jag inte se ut!
- Nej så kommer du absolut inte se ut. Madonna har injicerat fett i hela ansiktet och dessvärre står hon idag för hur en patient beskriver hur hon inte vill se ut.

Hur ser jag ut direkt efter och nästkommande dagar?
- Direkt efter kan man vara lite röd och aningen svullen och känna att det spänner lite i vävnaden. Dagen efter är man dock ofta svullen och det är bra att stanna hemma från jobbet, jobba hemma eller göra det innan helgen så att man inte behöver känna stress om man inte känner sig på topp direkt efter.
Som vid alla penetrationer och stick i huden, finns alltid risk för stickmärken och eventuellt blåmärken men just i detta området är det inte vanligt.

När ser man resultatet?
- Olika patienter har olika bra sårläkningsprocess och det kan ta allt från en dag till några dagar. Men efter någon vecka ser man helt normal ut igen.

Vad kostar det och hur länge håller det?
- Olika ansiktet kräver olika volym och också patientens önskemål väger in. Vill man att det ska bli en synlig förändring eller bara minimal? Men en "normal" volymbehandling kräver cirka 1ml - 3ml av en mer tjockflytande och uppbyggande filler.

Hur länge håller det?
Kindbensförstoring och volymbehandling för att återskapa tappad volym håller olika från patient till patient, men man brukar säga 9mån - 2år.


OM BOTOX

När börjar Botox verka och hur känns det?
Botox börjar verka efter några dagar efter injektionerna. Det startar genom att det börjar kännas i muskulaturen som du behandlat på så vis att du inte kan kontrahera den muskeln lika naturligt. Det tar ungefär 2-3veckor innan man har full effekt. En del får lite lätt huvudvärk när det börjar verka, andra upplever att det känns lite spänt eller tungt. Helt klart känns det annorlunda men de flesta upplever det som mycket befriande att inte alltid vara så spänt i pannan.
Man ska inte träna samma dag som man injicerat Botox, annars kan man leva som vanligt.

OM GRAVIDITET

Vad får man göra och vad får man INTE göra när man är gravid?
När man är gravid är det en massa saker man måste tänka på. Vad man får och inte får äta, vad man ska och inte ska göra. Alla dessa tänkvärda ting tycker jag man ska ta med en nypa salt och i stället följa hjärtat och sina inbyggda instinkter. Det vill säga äta det man är sugen på då kroppen är fenomenal på att berätta vilka ämnen som behövs, om man bara lär sig lyssna. Livsmedelsverket har en bra hemsida och nu i år verkar många av de födoämnen man tidigare inte fick äta omvärderats och det går alldeles utmärkt att äta till exempel sushi som till för ett tag sedan rapporterades farligt.
Att även vila när man är trött och rå om sig själv är viktigt då det är en stor ansträngning för kroppen att gå igenom alla dessa hormonella och fysiska förändringar. För att inte tala om allt psykologiskt som också påverkas och som behöver stilla och ro för att behöva landa och anpassas.
Men inom den industri jag är verksam är det stor skillnad på om jag har en patient som är gravid/ammandes eller en patient som inte är det. Det är väldigt få estetiska behandlingar som är tillåtna/rekommenderade att utföra på en gravid/ammandes kvinna och detta är givetvis inte för att segregera denna skara - snarare handlar det att värna om mödrarna och dess foster/barn då det inom de flesta området inte finns tillräckligt med forskning som motbevisar att det på något sätt inte skulle vara skadligt. Då tar man istället det säkra före det osäkra och säger blankt nej. För att inte tio år senare inse att behandlingen, ingreppet, injektionen kan ha varit skadligt för det ofödda fostret.
Här nedan ger jag information om vad alla kan göra/använda under sin graviditet.
- Nästan alla medicinska krämer går att använda under graviditet och amning - den enda ingrediensen och innehållet som du INTE får använda är krämer med A-vitamin. Man ska också vara försiktig med produkter som innehåller Glycolsyra. Resterande går utmärkt att fortsätta med:
- Kemiska peeler får du inte behandlas med, men Enzympeeler går alldeles utmärkt.


- Och vad ska man göra i stället för Botox? Ja, egentligen finns det inget bra substitut men försök tänka på att inte använda ansiktsmusklerna i onödan, det finns ingen anledning att gå och spärra upp ögonbrynen så att de där missklädsamma, tvärgående linjerna i pannan blir tydliga eller gå och se arg ut så att argrynkan mellan ögonbrynen blir desto mer framträdande. Träna på att ha ett avslappnat ansikte, det mår du bra av av flera olika anledningar och blir snyggare på köpet.
- Fillers får inte heller användas och där är det också svårt att finna ett substitut till.
- En extra bonus som vissa gravida verkar ha välsignats med är den där specialla vackra lystern som gör att de skiner som solen. Och det beror på att när man blir gravid får man cirka 50 procent mer blodvolym i kroppen och helt andra hormonflöden än vanligt - detta kan göra att du får en ökad procent av små kärl som försörjer hudens yttersta hudlager som genom detta skapar ett mer häsosamt intryck, samt att alla hormoner påverkar hudens celler till att bli mer oljerika vilket kan ge en mycket vacker, nästan retuschad yta som nästan ser lite vaxliknande ut. Har du berikats med denna "glow" så kanske du inte behöver göra något av ovanstående ting...
- Det man dagligen ska använda som gravid, som är mer viktig nu än någonsin är en hög solskyddsfaktor (minst 50spf) som skyddar både mot sol och dagsljus. Graviditetshormonerna östrogen och progesteron stimulerar melaninet i cellerna så dessa riskerar att producera mer pigment som kan ge upphov till fläckliknande, bruna områden. Dessa celler producerar dessvärre inte det extra pimenten enhetligt utan fläckvis vilket får din hud i ansiktet att se smutigt ut eller som om det hade en fläckig solbränna. Det är mycket svårt att bli av med denna typ av av pigmentmiss, vanligtvis kallad Kloasma - det enklaste är att inte utsätta sig för direkt sol i ansiktet under graviditet/amning - och om man nu ska vara i solen (som jag om två veckor i soliga Karibien) inte sitta och sola och använda sunblock eller hög solskyddsfaktor samt solhatt så får man hoppas att dessa fläckar väljer att hålla sig borta.

Hoppas att denna information hjälper dig lite när det kommer till din graviditet och amning. Det bästa är att bara fokusera på ditt eget välbefinnande och känna efter vad just du behöver. Vila mycket och banta absolut inte. Din kropp kommer förändras, det är en naturlig del i att få vara gravid. Ät det du mår bra av och ta promenader flera gånger i veckan om du orkar så håller du även fysiken i kroppen igång på ett skonsamt men behagligt sätt.

EFTER GRAVIDITET

-Jag känner mig så enormt ful, sliten, trött och att allt i mitt ansikte hänger!?
Många av mina och våra patienter är mammor av olika slag. Nyblivna och trötta mammor som känner att hela ansiktet är lika grått och trött som de känner sig av vardagsstressen och brist på sömn och egentid som är en synonym med att ha småbarn. Andra mammor har vuxna ivägflyttade barn och känner att det nu äntligen är dags att satsa på dem själva.
Oavsett vad som kan man konstatera att graviditeten/amning/småbarnsår/tonår tar på hur man ser ut och då kvinnor tenderar att tappa mycket volym i ansiktet är det därför man känner sig annorlunda och att något hänt.
När patienter som dessa kommer till mig så går vi först igenom hur de upplever sig själva och hur de skulle önska att de såg ut med realism. De flesta förstår inte vad det är som hänt och när jag påtalar att det inte så sällan är volymen i mellanansiktet som gått förlorat och att huden blivit tommare, mist sin elasticitet och spänst så fattar dem. Med små medel börjar vi sedan reparation "tillbaka" och genom att injicera lite volym där den försvunnit och även lägga den tunnaste Hyaluronsyran Restylane Vital över nästan hela ansiktet så kommer de tillbaka två veckor senare och är helt euforiska av gläjde. De känner igen sig själva. Ibland är det bara så lite som behövs för att man ska bli sitt finaste JAG igen. Andra gånger lägger vi bara lite Botox i pannan eller kanske fyller ut ihåligheterna under ögonen som uppkommit under åren.


INTE HELT NÖJD?

Vad gör man om man ej blir nöjd med en behandling?
Alla behandlare strävar efter att sina patienter ska bli nöjda. Att bli nöjd handlar om att vi som jobbar inom detta förklarar noggrant och ger realistiska förväntningar och får patienten att förstå vad man kan göra och van man inte kan åstadkomma.
Skulle man trots detta inte vara helt nöjd, känna att något inte känns helt rätt eller att man inte fått adekvat information, ska man alltid vända sig till sin behandlare. I nästan alla fall vill den som behandlat dig att du ska vara så nöjd det bara går och tillsammans diskuterar man eller gör en komplettering så att det känns bra.
Det är sällan det uppkommer en tråkig situation med en patient, i 99 procent av fallen är patienten mer än nöjd när man utträtt vad det än kan vara. Men vänd dig alltid tillbaka till den som gjort ditt ingrepp, om du i stället går till någon annan eller börjar prata med andra finns det ju ingen chans till förbättring!
Estetiska skönhetsingrepp är ett konstnärskap och människans hud och vävnad reagerar i enstaka fall inte alltid som man hoppats. Ett problem är oftast mycket enkelt att lösa om den som utfört ingreppet bara får en ärlig chans.

VAD GÖR STINA AUER?

- Stina, vad gör du regelbundet?
BOTOX
Jag sprutar Botox i min panna och mellan ögonbrynen var tredje månad och har gjort i flera år. Det har resulterat i att jag inte har några linjer i pannan och jag fortsätter för att jag vill motverka att de uppkommer.
LÄPPAR
Jag sprutade förr i tiden regelbundet in lite volym i läpparna men har nu inte gjort del på flera år då jag fått lite av ett semipermanent resultat av dessa filler behandlingar.
VOLYM
Jag injicerar några gånger per år Vital i min nedre region av ansiktet och det är bland det bästa jag gjort. Jag tyckte mitt ansikte såg trött, hängigt ut och små linjer började synas bredvid min mun som jag inte gillade. Vital är det tunnaste Hyaluronsyran som vi fördelade som en hinna under huden och resultatet gör att linjerna försvinner, jag ser lite mjukare och helt enkelt bara snyggare ut. Eller som jag brukar förklara, så som jag såg ut innan jag fick barnen.
Jag lägger även Vital i övriga delar av ansiktet för en mjuk och fräsch look.

HUDEN
Jag gör en en kemisk peeling ungefär en gång i månaden. Jag kombinerar detta med medicinska produkter ett par gånger i veckan. Active Serum, Repair Serum och Recovery cream är dem som jag tycker verkligen ger resultat. Kombinera detta med en glycolrengöring från Jan Marini och du behöver inte mycket mer.

KEMISK PEELING ELLER MEDICINSKA PRODUKTER?

- Ska man satsa på medicinska produkter eller kemisk peeling då och då?
Det bästa är naturligtvis att varva en kemisk peeling med det som kallas för medicinska produkter; vilket betyder att de innehåller mycket starkare ämnen som verkligen ger resultat på huden men som också under fel användande kan skada. De medicinska produkterna rekommenderar jag alltid att man köper när man varit på konsultation hos någon som har lång erfarenhet av starkare produkter och vad de olika ämnena gör och vad som passar till vem.
Har man en begränsad budget tycker jag man ska satsa på det som gör skillnad i vardagen, med andra ord, medicinska produkter som arbetar med din hudyta dagligen både genom att stimulera hudens celler och försiktigt fräta bort döda hudceller så att du alltid har en fin och frisk hud.

Kemisk peeling är oslagbart om man har problemhy och nästan ett måste att kombinera med medicinska produkter. Den rengör, tömmer och motverkar den inflatoriska processen i huden.

För någon som redan har bra hud används en kemsik peeling ypperligt några dagar innan en fest eller vid ett tillfälle när man ska vara absolut snyggast. Jag tycker alltid jag strålar några dagar efter en Mandel peel och jag är säker på att min hy är såpass bra som den är just för att jag använder medicinska produkter ungefär tre gånger i veckan och även gör en kemisk peel då och då. De flesta patienter som testar en kemisk peeling första gången blir mycket positiva till hur stor förbättring det ger.

MOTVERKA ÅLDRANDE

Jag är 32år gammal och vet redan nu att jag vill motverka ett alltför markant åldrande. Jag vill se till att jag ser så snygg och fin ut så länge som möjligt, vad rekommenderar du mig att göra kontinuerligt?
- Botox i panna och runt ögonen, Vitalkurer för spänst och lite volym i huden (läs mer HÄR), använda bra medicinska produkter och göra en kemisk peeling då och då. Även fylla ut de begynnande linjer som du börjar få alltsom de uppenbarar sig och när man börjar känna att man inte längre kan fylla ut linjen för att kinderna börjar rasa ner, ja då använder vi volym i övre delen av ansiktet, vid kindbenen och i mellanansiktet för att naturligt och diskret stapla upp, återfå mjukheten i ansiktet och hjälpa till. Man behöver inte göra så mycket men man behöver motverka det som man ser att man kommer att få eller det som redan nu stör.


BLÅMÄRKEN

Jag har precis injicerat i mina läppar och under mina ögon, Tear Trough och är väldigt nöjd, men jag fått två blåmärken som inte är så kul. Varför fick jag dem och hur får jag dem att fortast försvinna?
- Blåmärken (Hematom) kommer för att ett litet kärl är spräckt av en nålspets. Vi som behandlare försöker alltid undvika alla de kärl som man tydligt ser genom huden, men många kärl ligger gömda och är omöjliga att se. Träffar man ett sådant blöder det lite och sedan koagulerar kroppen kärlen mycket fort. Man får dock oftast ett liten blått stickmärke som går över på någon dag.
Om det lilla kärlet man träffat inte koagulerar fort utan fortsätter blöda trots kompression och tar längre tid att stilla sig, ja då kommer det med all sannolikhet bli ett blåmärke där och dem kan variera i storlek från en femtioöring till en stor femkrona och i värsta fall större än så.
Varför man ibland får blåmärken och ibland inte beror till mesta del på hur DIN kropp mår för tillfället och vad DU ätit på sista tiden. Har du druckit alkohol, ätit Omega 3, E-vitamin, ätit mycket fet fisk eller tagit medicin med Acetylsalisylsyra (Treo t.ex) senaste dagarna, ja då är blodet i ditt system lite tunnare och det är därför svårare för din kropp att få ett kärl som blöder att sluta.
Är man också mycket nervös vid behandlingen pumpar man ut mycket Adrenalin och det kan också hämma din läkning en aning om man kommer åt ett kärl. Har man varit sjuk, sovit lite sämre och att allmäntillståndet inte är på topp, ja då kan man också lättare få ett blåmärke.
Blåmärken är inget farliga och dem går över och försvinner i den takt din kropp bestämmer sig för att bryta ner dem. Vanligtvis tar det 3-7 dagar innan dem helt är borta. Vi som behandlare kan inte stå till svars för hur snabbt eller långsamt ett blåmärke på din kropp kommer synas. Det är helt din egen kropps process och ansvar.
Tips innan behandling
Bästa sättet att inte få blåmärken är att fem dagar innan planerad behandling INTE konsumera alkohol, fet fisk eller Omega 3, massa olika vitaminer, Treo och andra blodförtunnande mediciner. Får man dock ett blåmärke så kan man för en liten peng köpa Hirudoidsalva på Apoteket och stryka på fem gånger per dag på blåmärket så försvinner det betydligt fortare.
Sminka över ett blåmärke
Bästa sättet att sminka över ett synligt blåmärke är att ta ett tjockt lager foundation och sedan applicera ett tjockt lager puder över. Ett färgat läppstift kan också täcka blåmärken på läpparna relativt bra om man lägger lite foundation i grunden.