Treatments

VAD ÄR FILLERS?


Med fillers menar man en gelliknande, genomskinlig produkt som innehåller Hyaluronsyra. Hyaluronsyra är en vätskemolekyl som förenklat beskrivet är kopplat till en kolhydrat som gör att sammansättningen stadgar sig. Vanligaste produkterna på marknanden som innehåller Hyaluronsyra är Restylane och Juvéderm men det finns många fler typer utav filler men dessa två produkter är välkända över hela världen och är de absolut säkraste och mest beprövade och används av de mest erkända och ansvarsfulla behandlarna. Både Restylane och Juvéderm har fillers med olika storlek på Hyaluronsyramolekylen just därför att olika områden kräver olika konsistens för att ge ett bra och naturligt resultat. Jag som medicinsk behandlare rekommenderar den som passar bäst för dig och dina valda områden.

Man kan göra nästan allt med fillers. Fylla ut veck, rynkor, linjer samt skapa en mer definierad käklinje, återskapa volymen i kindbenen eller utforma kindben som man alltid önskat men kanske inte föddes med och som kan vara mycket fördelaktigt i ett ansikte. Man kan tillföra volym generellt i ansiktet för att ge mer energi utåt och uppåt i stället för neråt (mycket går förlorat eller börjar dra sig nedåt när man åldras), korrigera näsan om man har en knöl på näsan eller vill ha en smalar tipp, förstora eller ändra läpparna, skapa en tydligare läppkontur eller ta bort rökrynkor och mjuka upp sura mungipor.
Man kan ta bort linjerna mellan näsan och munnen (nasolabiallinjer), ta bort argrynkan mellan ögonbrynen eller minimera mörka ringar under ögonen och fylla ut skårorna under ögonen, en behandling kallad Tear Trough. Man kan spruta in små mängder fukt under huden så att helheten spänns ut och ger ett yngre och mer vitalt utseende och man kan också lägga in lite volym vid tinningar (där man ofta förlorar underhudsfett när man blir äldre) och till och med få till en liten high light på ögonbrynsänden med fillers.
Jag brukar tänka väldigt konstnärligt och där är "the sky the limit". Allt handlar om en riktigt bra behandlare och ett skarpt öga för det estetiska och vad som blir snyggt på en människa.

VAD ÄR BOTOX?


Botox, Botuliniumtoxin (Clostridium Botulinum) är ett litet protein som injiceras intramuskulärt, det vill säga lokalt i en muskel som man vill paralysera och låta gå i vila under en period. Proteinet blockerar nervernas förmåga att aktivera kroppens muskler, i detta fall ansiktets. Det är ofta den vardagliga kontraktionen i ansiktets muskler runt ögonen och i pannan som orsakar vecken, linjerna och rynkorna som många stör sig på där just för att de får en att se trött, sur, bitter och arg ut.
Botoxresultatet börjar verka/synas ungefär 4-10 dagar efter injektionsdagen. Fullständigt resultat ser man efter cirka tre veckor. Det är ganska vanligt att behöva göra en kostnadsfri komplettering med Botox, framförallt när man som patient är ny och innan man hittat en bra dosinställning för just den individen.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN FILLERS OCH BOTOX?


För att förstå vad man kan göra i ett ansikte, ja då måste man först och främst förstå skillnaden mellan Botox och fillers då många tenderar att blanda ihop dessa vilt skilda ämnen och framförallt, vad som gör vad.
Botox är ett muskelavslappnande protein; du kan inte fylla ut en rynka eller veck med Botox utan Botox kan endast paralysera en muskel som är anledningen till att man har ett veck som är orsakad av just en muskels ständiga kontraktion i ansiktet. De linjer som oftast uppstår i pannan, mellan ögonbrynen och runt ögonen är klassiska rynkor, orsakade av just en muskel där Botox gör underverk.
Med fillers skapar man volym, lägger till, slätar ut, fyller ut eller skapar något man inte har eller återskapar något som försvunnit i ansiktet. Dem flesta linjer i nedre delen av ansiktet (från ögonen och nedåt) framkommer på grund av minskad volym, åldringsprocessen och gravitationslagen och då behövs i stället hjälpen från en filler i olika molekylstorlek för olika resultatinriktade önskemål.
Ibland behövs både Botox och fillers, det är upp till patienten att förmedla vad man önskar och sedan för mig som behandlare att förklara vad man kan uppnå i ett realistiskt resultat.

DIREKTA BIEFFEKTER?


FILLERS

Bieffekten för fillers kan vara att man blir lite blå och svullen första dagarna, eventuellt känns det hårt, ömt och lite knöligt en liten tid efter. Blånaden och svullnaden försvinner av sig självt efter ett par dagar och får man någon knöl kan man massera bort dessa enkelt själv eller gå tillbaka till sin behandlare som hjälper dig.
Man kan hjälpa kroppen att bryta ner blåmärken genom att köpa Hirudoidsalva på Apoteket och stryka på blåmärket ungefär fem gånger per dag. Den krämen får blåmärket att försvinna betydligt snabbare.
Läppar och under ögon (Tear Trough) är båda högriskområden för svullnad och blåmärken när man injicerar filler, man kan nästan räkna med att bli ordentligt svullen, speciellt dagen efter behandlingen när man gör något av dessa områden men redan på dag två-tre ser man förbättringar i läkningsprocessen. Att ta några dagar ledigt eller planera in behandlingen innan en helg kan vara smart.

BOTOX

Bieffekten av Botox kan vara att man känner sig lite tung i pannan första dagarna när det börjar verka, en del upplever en svag spänningshuvudvärk men de flesta känner sig bara skönt avslappnade i ett annat ganska överspänt område. När man lämnar kliniken har man som små diskreta myggbett vid injektionssticket, annars syns inget.
Kontakta din behandlare om du ...
Har du efter en behandling fått värmeökning, feber, har dunkande smärta, känner att ditt allmäntillstånd är påverkat, då måste du kanske få hjälp av antibiotika eller annat nödvändigt då du troligtvis fått en infektion i området och det är viktigt att du kontaktar din klinik. Det är inget farligt eller livshotande men ska behandlas snarast.
Är området vitt utan att få tillbaka färgen/cirkulationen i områden när du masserar, då måste du omedelbart kontakta din klinik. Detta är mycket ovanligt men om det händer måste man omedelbart behandla området så att cirkulationen kommer tillbaka.

VIKTIGT!


Estetiska Injektionsrådet

Alla seriösa, medicinskt och anatomiskt utbildadade behandlare (läkare och specialicerade sjuksköterskor) gjorde ett stort test under våren 2015 för att under några timmar sitta med en stor medicinsk tenta som sedermera granskades av Estetiska Injektionsrådet där man sedan antingen blev godkänd eller inte, oavsett erfarenhet. Detta är för att säkerhetsställa seriositeten, kunskapsnivån, erfarenheten och den anatomiska kunskapen om alla viktiga nerver och kärl, hudlager och farliga områden för ER patienter och för att det är oerhört svårt att veta VEM som är korrekt utbildad och vem som inte är det.
På Estetiska Injektionsrådet kan man alltid söka på sin behandlares namn och finns dem inte med där, ja då ska man tänka till ett par gånger innan man väljer att behandla sig.
Jag och många seriösa med mig blev godkända, men en stor del blev det inte men fortsätter att ta emot patienter. Kan man inte sin anatomi i en patients ansikte och framförallt vet hur man hanterar en eventuell komplikation kan det går mycket fel, som vid alla ingrepp om behandlaren inte har adekvat kunskap. Seriösa behandlare är aningen dyrare för att man har lång erfarenhet, stark kunskap, behandlat flera tusentals patienter och använder produkter, fillers och neurotoxiner som har enorm forskning bakom sig och har funnits på marknaden 20-30 år och vi vet att det riskerna är minimala med rätt produkter och rätt behandlare.

Låt inte vem som helst injicera vad som helst i ditt ansikte bara för att det är till en mindre kostnad.Certification Image